Het belang van het sollicitatiegesprek

Veel mensen denken dat het CV belangrijker is dan het sollicitatiegesprek. Mis. Vermijd die valkuil. Een selecteur heeft redenen waarom hij het gesprek met jou wil voeren.

7 redenen:

  1. De ondervrager kan op deze manier achterhalen welke interesses, werkervaringen, loopbaan wensen je hebt en wat jou motiveert.
  2. De selecteur wil zelf een eerste indruk krijgen in een kennismakingsgesprek. Je CV is een schriftelijke rapportage over jezelf, en ook nog eens door jezelf opgesteld om een zo goed mogelijk visitekaartje af te geven.
  3. Sommige kenmerken zijn lastig of niet te halen uit een CV. Bijvoorbeeld je uitstraling, hoe je houding is, hoe je in je vel zit, hoe je stem klinkt – prettig/ onprettig, goed verstaanbaar, ABN of dialect. Je uiterlijk, kleding, visie/ideeën, sociale vaardigheden? Pas je in de cultuur van de organisatie? Pas je in het team? Hoe verzorgd zie je eruit?
  4. Het interview is flexibel. De selecteur kan diverse onderwerpen aansnijden.
  5. Evt. tegenstrijdigheden kunnen worden ontdekt. Klopt je verhaal?
  6. De vorm van het gesprek kan wisselen: je kunt uit je tent worden gelokt, onder druk worden gezet om een reactie te ontlokken.
  7. Dit is het werk dat de werkgever zelf kan uitvoeren. Uitbesteden is niet nodig. Het is dus een goedkope methode.

Conclusie: het sollicitatiegesprek is dus wel degelijk belangrijk als vervolg op je eerste goede indruk met je CV. Goed voorbereiden dus!