Kom je geen stap verder?

Sollicitatietips genoeg te vinden. ‘Ja maar, toch kom ik geen stap verder’. Ik hoor het regelmatig.  Bijvoorbeeld wanneer iemand op zoek wil naar een andere baan en zegt: ‘ja maar… ik heb nu een vast contract’. ‘Ja, maar … er zijn geen vacatures…..’ ‘Ja maar … ik ben te duur…’ Of wanneer je goede ideeën lanceert en je hoort ‘dat hebben we al eens geprobeerd’.  

‘Ja maar’ is een beleefde manier om nee te zeggen. Tegen voorstellen die anderen doen en je eigen ideeën. ‘Ja maar’ is meestal niet erg helpend, soms zelfs desastreus, omdat mensen niet in actie komen. Ze blijven doen wat ze altijd al deden en het resultaat blijft hetzelfde.

Herken je deze voorbeelden? 

 • Ja maar, ik heb nu zekerheid
 • Ja maar, parttime banen die zijn er bijna niet
 • Ja maar, ik ben te oud
 • Ja maar, mijn CV is niet logisch, ik ben achteraf bekeken te vaak van baan gewisseld

Ons brein is geprogrammeerd om te reageren met ‘ja maar’ op nieuwe ideeën. Ons brein is altijd op zoek om informatie in een bekend laatje op te slaan, denkt in bekende patronen en houdt van comfort. Wat bekend is, voelt voor veel mensen ook veilig. Dat kan een schijnveiligheid zijn. Want omstandigheden veranderen en dan kan het handig zijn om hier pro-actief op in te spelen.

‘Jamaar’ kan handig zijn als je onbekende ideeën kritisch gaat onderzoeken. Zo kun je problemen voorkomen. Maar lastig is het als je nog niks hebt onderzocht en de ‘ja maren’ houden je uit de actie. Al die ‘ja maars’ geven je het gevoel dat elk idee om van werk te veranderen tot uitstel lijdt en uitstel leidt vaak tot afstel: je blijft zitten waar je zit. En dat is precies hoe ‘ja maar’ werkt: ‘ja maar’ is denken in termen van belemmeringen zien, beren op de weg, bedreigingen.

Hoe zinvol je argumenten ook kunnen zijn, je komt er niet echt van in beweging. En als je deed wat je altijd deed, houd je het zelfde resultaat … en dat ken je immers al. Door ‘ja maar’ te zeggen wanneer je feedback krijgt, zeg je eigenlijk: nee, dat werkt niet voor mij, dat vind ik geen goed idee. 

De insteek waarmee je verder komt, is de ja-en insteek. Met ja-en bevestig je wat er is, je accepteert de situatie. Door het woord ‘en’ komt er ruimte voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe gedachten, nieuwe ideeën. Je begint meteen te denken in termen  van wat wél kan! Je ziet én de beren én de weg. Het resultaat? Je creëert zelf nieuwe mogelijkheden.
Door de situatie die er is te accepteren ontstaat er energie. voorbeelden van ja en:
 

 • Ja, ik heb nu een vaste baan én ik zou het geweldig vinden een baan te hebben waar ik meer uitgedaagd wordt.
 • Ja, het klopt dat ik weinig parttime banen zie, én wie kan ik om hulp vragen bij het vinden van ander werk?
 • Ja, ik ben … jaar én ik heb specifieke ervaring die waardevol is voor een andere werkgever.
 • Ja, mijn CV laat verschillende banen zien én ik heb daarmee brede werkervaring opgedaan.

Na ‘ja en’  kun je verder met de concrete vragen aan de slag.

 • Hoe profileer en presenteer je je bij een nieuwe werkgever?
 • Wat houdt het nieuwe solliciteren in?
 • Wat kan ik met social media doen?
 • Wie kan me helpen?

Wanneer je over deze vragen nadenkt, ontdek je nieuwe mogelijkheden die je een stap verder helpen.

‘Ja en’ zeggen sluit aan bij mijn eigen overtuiging: wanneer je iets wilt, dan is er veel mogelijk. De ‘ja en formule’ helpt je daarbij! En geeft energie!

Laat je helpen bij het onderzoeken van jouw nieuwe mogelijkheden. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met Ingrid, bel 06-22822589 of mail naar ingrid@goforthatjob.nl