Wat zijn jouw talenten?

  • Zet je ze in, in een werksituatie waar ze tot hun recht komen?
  • Worden je talenten (h)erkend?

Veel van mijn cliënten in mijn loopbaanpraktijk weten nog niet waar ze goed in zijn. Of ze denken te weten waar ze goed in zijn, maar weten niet in welke baan ze verder willen. Vaak hoor ik: ik vraag me af, of ik niet een andere studie had moeten kiezen.

Als je pas bent afgestudeerd heb je nog niet veel werkervaring. Het is voor jou als starter lastig te voorspellen, wat je aan zult kunnen in een situatie die je nooit hebt meegemaakt. De beste manier is ervaring opdoen in de praktijk en deze ervaringen goed evalueren. Een stage doen, is een uitstekende manier om in korte tijd een duidelijker beeld van jezelf te krijgen.

Cliënten met meer werkervaring, zijn vaak van de ene baan in de andere gerold. En in een situatie terecht gekomen waarin het niet meer zo smooth en soepel gaat. Ze hebben een keuze gemaakt die wel aansluit bij hun ambitie, maar niet bij hun kernkwaliteit als persoon.

Een aantal cliënten stapt in situaties, omdat men dat van hen verwacht en staan te weinig stil of dat past bij hun interesses en kwaliteiten. Of ze deden werk op basis van vaak onbewuste behoeftes. Die kunnen je als persoon kwetsbaar maken en uitputten, bijvoorbeeld loyaliteit, anderen helpen.

Zelf sturing geven aan je loopbaan geeft energie en dat begint met zelfkennis en talentontwikkeling. Zelfkennis en talentontwikkeling passen binnen talentmanagement. Weet waar je goed in bent, zodat je de baan kiest, die past bij jouw persoon en professionele profiel.

Of je weinig of veel werkervaring hebt opgedaan, je kunt zelf beginnen je zelfkennis en je talenten te ontwikkelen. In gesprekken met cliënten laat ik hen via een bepaalde structuur nadenken over zichzelf. Ik geef opdrachten mee naar huis, die de basis vormen voor een volgend gesprek.

Een aantal cliënten stapt in situaties, omdat men dat van hen verwacht en staan te weinig stil of dat past bij hun interesses en kwaliteiten. Of ze deden werk op basis van vaak onbewuste behoeftes. Die kunnen je als persoon kwetsbaar maken en uitputten, bijvoorbeeld loyaliteit, anderen helpen.


Zelfkennis begint bij zelfreflectie: nadenken over jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe goed ken je jezelf? Wat kun je en wat kun je niet? Wat tel je mee bij het beantwoorden van deze vragen? Is het belangrijk dat je alles weet over de nieuwste versie van bepaalde software of is het belangrijker dat je een extravert persoon bent die goed is in het motiveren van mensen. Dat hangt af van de baan die je wilt en ook de werkomgeving is daarbij belangrijk. In een loopbaankoersonderzoek vergroot je zelfkennis in een korte tijd en ontdek je welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn.

Er zijn verschillende soorten kennis en vaardigheden waarover je beschikt. Die zeggen allemaal iets over hoe jij functioneert en waar je goed in bent. Als je over jezelf nadenkt, kun je denken aan:

Boekenwijsheid. Theoretische kennis doe je op uit boeken en leer je op school. Theoretische kennis omvat alle feiten die je moet weten om je vak uit te kunnen oefenen. Misschien weet jij alles over handel en verkoop, of heb je veel kennis van duiken. Hoe specialistischer een beroep, hoe meer theoretische kennis je nodig hebt.

  • Een schilder is een goed vakman als hij een vaste hand heeft en heel goed kan schilderen. Die vaardigheid moet hij ontwikkeld hebben voordat hij ooit zijn diploma tot restaurateur kan halen, of in dat beroep aan de slag kan. Vaardigheden ontwikkel je door te doen.
  • Als je mooi kunt schilderen, maar er in de praktijk nooit wat mee doet, dan ben je er niet aantoonbaar goed in. Door praktijkervaring ontwikkel je je vaardigheden en kennis tot echte competenties.
  • Hou je van grote lijnen of meer van details? Kun je goed met andere mensen overweg, of werk je liever in je eentje? Ben je snel en slordig of een pietje-precies? Je hebt zelfinzicht als je weet hoe jij het liefst werkt, en onder welke omstandigheden je je het prettigst voelt. Dit is belangrijke kennis die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om te beoordelen of je in een bepaalde werkomgeving past.

Er zijn meerdere manieren om zelfkennis te vergroten:

  1. Stap eens in de schoenen van je collega of je leidinggevende: hoe kijkt die tegen jou aan?
  2. Een andere mogelijkheid is feedback vragen. Mensen uit je directe omgeving, thuis, tijdens je opleiding, je werk, kunnen goede feedback aan je geven. Zij kennen je immers al langer dan vandaag. Kom erachter hoe men je waardeert. Ontdek je sterke en zwakke punten en haal meer uit je zelf. Veel succes!